Ga naar hoofdinhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fries StraatFestival

26 mei, 2019 - 14:00 - 18:00

Gratis

Timo de Jong met band & The Yearlings trappen af, traditiegetrouw in samenwerking met onze vrienden van het Fries StraatFestival


Foto boven: Timo de Jong & band

14.00u – The Yearlings

Van 1999 tot 2005 waren The Yearlings in Nederland een grote naam in een klein genre. “Altcountry”, heette het toen: muziek voor de liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek. Dit pakte voor de Utrechtse band heel goed uit: The Yearlings waren de Nederlandse bijdrage aan binnenlandse rootsfestivals, lieten een ander geluid horen op festivals als Noorderslag of Eurosonic en de band greep iedere kans aan om het voor- of naprogramma te verzorgen van hun Amerikaanse helden: Ryan Adams, The Jayhawks, Slobberbone, Buddy Miller,Kathleen Edwards…

Na twee platen en zo’n tweehonderd optredens leek de koek op. Maar ergens in 2014 begon het bloed te kruipen waar het eigenlijk niet gaan kon. Koeneman en Goudswaard hadden wat half uitgewerkte ideeën en wilden eens kijken wat er gebeurde als de band weer bij elkaar kwam in originele bezetting. En in mum van tijd klotsten de nieuwe liedjes tegen de plinten omhoog.

Er moest een nieuwe plaat komen die veel beter moest worden dan zijn voorgangers – en dat ging gek genoeg bijna vanzelf en werd Skywriting opgenomen met Jordi Langelaan en Martijn Groeneveld (Blaudzun, John Coffey, Emil Landman). Laatste tekende ook voor de ruimtelijke, kraakheldere mix. Tegelijk is het geluid opener en natuurlijker geworden, en zit er veel meer eigenheid in. The Yearlings hoeven namelijk niet meer te bewijzen dat ze Americana kunnen maken, ze hoeven muzikaal überhaupt niets meer te bewijzen. Ze willen gewoon de muziek maken die ze goed vinden.En wat eruit komt, komt eruit.

Ook tekstueel bleef de band dicht bij huis. Koeneman schreef vier jaar liefdes- en ander leed van zich af. Geen algemeenheden en vage metaforen meer, geen verhullende stoplappen.Toen Goudswaard op het punt stond zijn laatste zang in te zingen en de tekst nog eens doorlas, slikte hij even. “Het wordt wel een eerlijke plaat, he…”

Deze plaat zijn The Yearlings. And they’re skywriting.

15.30u – Timo de Jong en Band

Timo de Jong maakt country- , folk en rock ‘n rollmuziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Afkomstig uit Meppel, maar sinds twee jaar woonachtig in Leeuwarden, speelt hij tegenwoordig ook met mede Liwwadders Sander Veldman op drums, Haico Postma op basgitaar en Berend Rombouts op elektrische gitaar.

Voorproefje? Check hier Timo de Jong & band bij Noardewyn Live

Gegevens

Datum:
26 mei, 2019
Tijd:
14:00 - 18:00
Kosten:
Gratis
Site:
https://www.facebook.com/events/2245845258971163/

Locatie

Prinsentuin
Prinsentuin
Leeuwarden, 8911 DE
+ Google Maps
Back To Top